Categoriën

Inhoud

Wat is beter: kniestoel, zitbal of ergonomische bureaustoel?

Op zoek naar een nieuwe zitbal of misschien een kniestoel? Hoewel we ze bij SioenOffice wel aanbieden, verdelen we kniestoelen en zitballen liever niet. En dat is met een goede reden! Ook al worden deze producten vaak goed aangeschreven als een geschikt ergonomisch alternatief, leert de ervaring ons jammer genoeg juist het tegenovergestelde.

De kniestoel

Zo’n kniestoel ziet er zeer futuristisch en zo onconventioneel uit – dat moet dan wel zeer ergonomisch zijn toch? Het lijkt zo’n slim idee, maar het unieke van de kniestoel is direct ook zijn grote nadeel. De gedachte achter de kniestoel is dat de druk op de tussenwervelschijven en bloedsdoorstroming worden verbeterd door de grotere openingshoek van het bekken. In de meeste gevallen zijn dat inderdaad ergonomische aanraders, zoals je ook kunt lezen in onze ergonomiegids. Want als het bekken gekanteld is, kan je gemakkelijker de rug recht houden met minder druk op de onderrug. Dit is in principe een goede techniek en voornamelijk een goede oplossing bij lage rugklachten.

Om ervoor te zorgen dat je niet van je stoel afglijdt, word je ondersteund door de kniesteunen. Echter, de druk en de hoek van je knieen verslechteren de bloedsdoorstroming met afknelling en tintelingen in de benen tot gevolg. Bovendien zijn de meeste kniestoelen niet uitgerust met een rugleuning, lendensteun of armleggers. Langdurig ontspannen zitten, zonder door te zakken, is daardoor haast onmogelijk. De rug- en nekspieren zijn voortdurend actief en de rechte houding zal uiteindelijk verzwakken. Daarnaast kan deze stoel, in tegenstelling tot een bureaustoel, niet draaien waardoor er meer slechte torsiebewegingen gemaakt worden bij het werken aan een breed bureau. Helaas zijn deze stoelen slecht instelbaar aan jouw lichaamsverhoudingen en kan deze nooit zo goed aansluiten als een ergonomische bureaustoel. Zo is een kniestoel vaak niet in hoogte instelbaar – de kans dat je werkblad en stoel op elkaar zijn afgestemd is zeer klein. Dit geeft weer een hele reeks andere problemen. Tot slot beschikken de stoelen vaak niet over de voorgeschreven Europese ergonomie-, veiligheids- en duurzaamheidscertificaten en garanties.

De zitbal

De zitbal is een speelse “oplossing” voor mensen die graag veel bewegen tijdens het zitten. Maar een zitbal mist nog meer ondersteuning, opties en technieken en kan je dus bijvoorbeeld ook niet instellen op je lichaamslengte. Je dient de exact juiste diameter uit te keizen en ervoor te zorgen dat de luchtdruk op peil blijft. Bovendien is de druk van je lichaamsgewicht vaak geconcentreerd op een klein zitvlak met negatieve gevolgen voor het stuitje. Ook is een specifieke verhoogde instelling van het werkblad vereist om de juiste werkhouding te kunnen bekomen: een standaard bureau zal helaas niet goed gecombineerd kunnen worden met een zitbal. Tot slot is een zitbal zodanig instabiel dat alle spiergroepen voortdurend geactiveerd worden. Deze ballen lopen daarmee hun doel voorbij en zijn juist zeer vermoeiend en belastend om lang op te zitten.

Geschikte alternatieven

De ergonomische bureaustoel

Een ergonomische bureaustoel is speciaal ontworpen ter ondersteuning van de natuurlijke vormen, verhoudingen en bewegingen van het menselijk lichaam. Daarmee beschikken deze over voldoende instelbare ondersteuningsmogelijkheden, zoals een open hoek van het bekken, zitdiepteverstelling, lendensteun en armleggers. Daarnaast beschikken deze stoelen over meer certificaten en garantie. Hierdoor zijn deze stoelen gegarandeerd veel beter aan te passen aan jouw unieke lichaamsbouw en zit je in een meer gevarieerde en gezondere zithouding. Tegenwoordig bestaat er een ruime keuze aan modellen, zodat er voor iedereen wel een geschikte bureaustoel te vinden is die echt bij diegene past.

De UP zit-stahulp

Voor diegene die toch graag kort en/of actief maar verantwoord wil kunnen zitten – en geen plaats heeft voor een grote ergonomische bureaustoel – bestaat er de UP. De UP valt onder de categorie zit/sta-hulpjes: een in hoogte instelbare kruk met ronde antislipvoet. Mede dankzij zijn compacte formaat is hij zeer flexibel inzetbaar. Net als bij de kniestoel en de zitbal bevordert deze stoel een open hoek van het bekken. Echter, doordat je de hoogte kunt instellen en je je benen in een verlengde houding kunt zetten vind er echter geen enkele afknelling of drukverhoging in de benen plaats. De UP is net als de zitbal en kniestoel helaas niet geschikt om lang op te kunnen zitten, daarvoor is toch een volwaardige ergonomische bureaustoel aangeraden.

Gerelateerde artikels

Bedieningselement zit-sta bureau WorkPro

Het intuitieve bedieningspaneel van de WorkPro is ontworpen om uw werk te vergemakkelijken en gedurende de gehele werkdag actief te blijven. Leer hoe u het gebruikt, hoe u uw eigen favoriete zit-sta posities opslaat, hoe u de min en max hoogte van het bureau vergrendeld en zoveel meer. Heeft u

Lees verder »

Bedieningselement zit-sta bureau WorkPro Executive

Het intuitieve bedieningspaneel van de WorkPro is ontworpen om uw werk te vergemakkelijken en gedurende de gehele werkdag actief te blijven. Leer hoe u het gebruikt, hoe u uw eigen favoriete zit-sta posities opslaat, hoe u de min en max hoogte van het bureau vergrendeld en zoveel meer. Heeft u

Lees verder »
Geen artikels meer om weer te geven
Checkmark Close Warning Close