Voor we gaan zitten
Een ergonomische bureaustoel is speciaal ontworpen ter ondersteuning van de natuurlijke vormen, verhoudingen en bewegingen van het menselijk lichaam. Voor mensen die meer dan 4 uren per dag zittend werken of studeren, gaat een ergonomische bureaustoel zeker geen overbodige luxe zijn. Bij het ontwerp van de bureaustoel is dan ook rekening gehouden met een waaier aan posturen en zithoudingen om gedurende de gehele dag ondersteund te kunnen blijven zitten. Om er zeker van te zijn dat een stoel voldoet aan de benodigde ergonomische vereisten is er de NEN-EN 1335-norm. Dit zijn de Europese richtlijnen die een indicatie geven over de maatvoering en instelbaarheid van een bureaustoel. Zo voldoen alle bureaustoelen van Interstuhl minstens aan deze EU-standaard. Deze modellen zijn doorgaans geschikt voor mensen met een lichaamslengte van 1m52 tot 1m92 (dat is zo’n 85-95% van alle Europeanen). Vanwege de gemiddeld langere lichaamsbouw van de West-Europeaan is de extra strenge NPR 1813-norm in het leven geroepen. Stoelen die voldoen aan deze norm zijn bijvoorbeeld ook geschikt voor mensen langer dan 1m92. Deze stoelen beschikken ook over een groter aantal ergonomische technieken en ruimere instelmogelijkheden.
Simpelweg neerploffen op een willekeurige ergonomische bureaustoel is niet voldoende…Het is uiteraard zeer belangrijk om de stoel correct in te stellen om daadwerkelijk ergonomisch te kunnen zitten. Hierbij wordt onder meer gelet op de zitdiepte, zithoogte, verstelbare armleuningen en de instelbaarheid van de rugleuning. Maar hoe stel je nu zelf je nieuwe ergonomische bureaustoel in?
1. Passend ergonomisch meubilair uitkiezen
Een keukenstoel is prima voor een maaltijd, maar zelfs daar zei je moeder waarschijnlijk altijd recht op te gaan zitten aan tafel. Maar een lange dag werken met de verwachting dat je optimaal presteert vereist zeker een gezonde zithouding. Investeer in een goede stoel, dat loont écht. Hier bij Sioenoffice vinden we dat een goede ergonomische bureaustoel helemaal niet duur hoeft te zijn. Er valt gelukkig uit heel wat verschillende stoelen te kiezen: van student tot CEO, er is voor elk budget wat wils. Elke ergonomische bureaustoel heeft zo zijn eigen ontwerp en technieken – zo vind je vast wel de stoel die bij jou past. Zeer complementair is een in hoogte verstelbaar bureau of beter nog: een zit/sta-bureau. Daarnaast zijn er tegenwoordig heel wat ergonomische hulpmiddelen die je nog verder kunnen ondersteunen in je dagelijkse activiteiten. Zo kom je de dag zeker goed door. Voor extra houvast en/of inspiratie bij je bureaustoeljacht raden we onze top 5 bureaustoelen aan, of breng een bezoek aan onze toonzaal!
2. Zitoppervlak instellen
Ga zitten in de stoel en gebruik daarmee het volledige zitoppervlak. Ga nooit op de punt zitten maar met de heupen tegen de rugleuning. Stel nu de zitdiepteverstelling zo in dat er een vuist tussen de zitting en de knieholte in past. Zo wordt het gewicht gelijkmatig over je bovenbenen verdeeld zonder je benen af te knellen. Bij ergonomische bureaustoelen met een verstelbare zitneiginstelling kan je de zithoek naar de gewenste helling instellen. Een diagonale zitneiginstelling zorgt voor een meer open hoek van je bekken en stimuleert de bloeddoorstroming en verlicht de druk op je spieren, pezen en skelet in je buik en rug.
3. Zithoogte afstemmen
Stel de hoogte van de bureaustoel in vanaf de hoogste stand. Je voeten moeten op de vloer rusten, met beide hakken stabiel aan de grond. Houd daarbij de knieen lichtjes onder de heupen, de zitneigverstelling kan hierbij helpen. Dat betekent dat de voeten niet in de lucht mogen blijven bungelen of dat de knieen en bovenbenen boven het zitvlak worden geheven. Schuif je benen niet onder de stoel en kruis ze ook niet. Dit kan de doorbloeding afknellen en een verkeerde zithouding elders teweegbrengen. De voeten naar voren schuiven is prima, je kunt dan eventueel een voetensteun gebruiken.
4. Rugleuning en lendensteun instellen
De rugleuning en de lendensteun dienen je rug te ondersteunen zodat je niet in een voorovergebogen houding zitten gaat. Zit met je volledige rug tegen de rugleuning, van je heupen tot en met je schouders. Stel vervolgens de lendensteun in de hoogte en diepte in. De bolling van de lendensteun moet contact maken met de bovenkant van het heupbeen, zo staat hij niet te hoog. Met de diepteverstelling zorg je ervoor dat de lendensteun de natuurlijke holling volgt. Let op: druk je rug niet in de leuning en andersom: de lendensteun mag de rug niet hol forceren. De lendensteun dient geen holling af te dwingen, maar juist je natuurlijke s-curve te volgen. Zo voorkom je dat je voorovergebogen gaat zitten, en creeer je ook geen extra last op je tussenwervelschijven.
5. Armleuning instellen
Terwijl je rechtop tegen de leuning zit kan je de armleuningen instellen. Leg je linkerhand vlak op de borst met je vingertoppen op je sleutelbeen terwijl je elleboog langs je zij naar beneden wijst. Breng nu met de rechterhand de linker armleuning omhoog totdat deze je linker elleboog raakt. Zorg ervoor dat de armlegger langs je lichaam staat met een kleine speling tussen de leuning en je zij. Je moet dus niet ingekneld kunnen worden maar wel de armlegger kunnen gebruiken zonder je elleboog uit te hoeven steken. Leg vervolgens de onderarm plat om de armopdek verder in te stellen. Je arm moet horizontaal op de armopdek kunnen rusten, met de elleboog in een hoek van net iets meer dan 90°. Dus niet de elleboog achter je steken, maar houd deze naast of lichtjes voor je.
Herhaal dit proces nu voor de rechter arm. Als beide kanten goed staan ingesteld dan zijn de schouders ontspannen en in neutrale positie. Terwijl beide armen rusten op de armleggers, helt of kromt de rug niet naar opzij of naar voren.
6. Bureau en randapparatuur inrichten
Naast je ergonomische bureaustoel is ook het inrichten van je bureau en randapparatuur belangrijk voor de optimale ergonomische zithouding. Zorg allereerst ervoor dat het werkvlak van je bureau op gelijke hoogte met de armleggers van je bureaustoel staat. Dit gaat zeer eenvoudig met een verstelbaar bureau. Een te laag bureau nodigt uit om voorovergebogen op de elleboog te leunen. Een te hoog bureau verkrampt de schouders en armen tijdens het typen. Als het niet mogelijk is om het bureau te verlagen dan kan je een voetensteun gebruiken, zodat de zithoogte van de stoel hoger kan worden ingesteld. Let op: verhoog niet je armleggers naar bureauhoogte, dan verkramp je je schouders! Idealiter is de afstand tussen de knieen en het bureaublad rond de 8-10 cm. Plaats je toetsenbord op ongeveer 10 cm van de rand, zodat je de ellebogen niet naar voren hoeft te schuiven tijdens het typen. Je muis ligt het beste er dicht bij.
Tot slot is de positie van je beeldscherm belangrijk voor je nek. Je plaats het beste je monitor met de bovenrand op ooghoogte en tussen de 50 à 70 cm van je gezicht af, dat is ongeveer een armlengte. Dit zorgt voor een ontspannen hoek van de nek zonder vergrootte druk op de nekwervels. Als je monitor niet van zichzelf op de juiste positie geplaatst kan worden kan een monitorarm zeker uitkomst bieden.
7. Bewust zitten en bewegen
De allergezondste zithouding is die waarbij je niet onafgebroken stil zit, maar waarbij je regelmatig en gevarieerd beweegt. Bedrijfsartsen raden de zogenaamde “ergonomie-formule” aan: 50% van de werkuren op kantoor zouden zittend, 25% staand en de rest van de tijd in beweging doorgebracht moeten worden. Zo voorkom je klachten zoals RSI die veroorzaakt kunnen worden door een (onbedoelde) verkeerde houding. Gelukkig zit het ‘m al in de kleine dingen. Zorg bijvoorbeeld dat de printer en pennenbak net ver genoeg staan zodat je wordt aangespoord even van houding te verandereren. Ze kunnen uiteraard nog steeds binnen comfortabel bereik blijven. Het gaat er juist om dat je bewust bent van de onderbreking van de huidige houding en vervolgens weer het opzoeken van de ergonomische zithouding. Doe eens een kleine stretch oefening aan je bureau en maak geregeld een kleine wandeling. Drink genoeg water – zo loop je automatisch al eens naar de watertap of wc. Of bespreek een nota aan het bureau van een collega in plaats van via de chat.
Er bestaan ook ergonomische bureaustoelen met een speciaal dynamisch ontwerp. Zij ondersteunen je in jouw natuurlijke bewegingsvrijheid of stimuleren zelfs om zittend meer te bewegen. En geen zorgen, deze zitten ook zeker comfortabel. Ook je bureau kan je helpen te bewegen. Denk aan de steeds populairder wordende zit/sta-bureau’s!
Zo simpel is het! Ook benieuwd hoe je jouw specifieke bureaustoel kunt instellen? Ontdek alle technieken en instelmogelijkheden per model.
*Opgelet: Dit stappenplan dient enkel als algemene informatie en is geen persoonlijk medisch advies. Meer hierover vind je in onze medische disclaimer.