Categoriën

Inhoud

Alle ergonomische instelmogelijkheden uitgelegd

Een nieuwe bureaustoel is een investering in je eigen gezondheid. Bij je zoektocht naar de juiste stoel wil je uiteraard graag goed ingelicht zijn om je keuze te kunnen maken. We begrijpen je volkomen! Hier vind je een korte uitleg over de verschillende mogelijkheden van een ergonomische bureaustoel en het nut van deze technieken. Zo kan je direct weer verder.

Over instelmogelijkheden

Een ergonomische bureaustoel is zodanig ontwikkeld dat deze ingesteld kan worden op jouw persoonlijke lichaamsverhoudingen. Dit maakt dat de stoel altijd de optimale ondersteuning kan leveren aan je natuurlijke vormen, verhoudingen en bewegingen die uniek aan jou zijn. Om zeker te zijn dat een stoel deze brede waaier aan afmetingen, posturen en zithoudingen kan bedienen (elk lichaam is immers anders) is er de ergonomische NEN-EN1335 norm. In het kort: dit is een lijst van afmetingen waaraan een ergonomische bureaustoel moet voldoen binnen Europa.

Bureaustoelen met de NPR-normering kunnen nog beter inspelen op een kleinere en langere lichaamsbouw. Daardoor zijn deze stoelen uitermate geschikt voor de gemiddelde Belg/Nederlander. NPR-stoelen beschikken over een groter aantal ergonomische technieken en ruimere instelmogelijkheden. Zo zijn bijv. de NPR-armleggers dichter opeen te plaatsen voor een betere aansluiting aan een slank postuur en is de zithoogte extra hoog in te stellen.

Synchroontechnieken

Bij het achteroverleunen in een ergonomische bureaustoel kantelt niet alleen de rugleuning naar achter, maar kantelt met de synchroontechniek ook de zitting licht mee. Het ondersteuningspunt van het bekken blijft in elke positie zo behouden. Elke zithouding wordt door het kinetisch evenwicht optimaal ondersteund.

Een vergrendelbare synchroontechniek kan vastgezet worden om de rugleuning rechtop te houden of de in de gewenste hoek achterover vast te zetten. De hoeveelheid verschillende hoeken waarin je de rugleuning kunt vastzetten, verschilt van model tot model.

De gewichtsregeling maakt het mogelijk om de tegendruk van de rugleuning (continue of in stappen) aan te kunnen passen. Zo kan de vering aangepast worden op je persoonlijke kracht en lichaamsgewicht. Het aantal tussenstappen in tegengewicht hangt af van het bureaustoelmodel.

Bij de Autolift synchroontechniek wordt de tegendruk van de rugleuning automatisch aangepast aan je lichaamsgewicht en gaat de zitting gecontroleerd mee omhoog voor de juiste balans en ondersteuning. Het grote voordeel van de autolift is dat je niet meer bezig hoeft te zijn met het instellen van de rug, wat vooral handig is als verschillende mensen dezeflde stoel gebruiken. Het nadeel is dat je doorgaans niet zelf de tegendruk naar eigen wens kunt aanpassen. De ervaring leert dat men graag daar zelf invloed op heeft.

De Autofit synchroontechniek is net als de autolift voorzien van een automatische gewichtsregeling. Bij deze synchroontechniek kan indien gewenst de basissterkte individueel geregeld worden door middel van een handmatige gewichtsregeling.

De BodyFloat is een geavanceerde synchroontechniek. De achterzijde van de zitting zakt en schuift met de rug mee naar achteren, zonder dat de voorste rand van de zitting omhoog komt. Hierdoor wordt er een rustige en vloeiende beweging gecreëerd. Dit levert een zeer ontspannen en comfortabel zitgevoel op. Bovendien worden de benen aan de rand van de zitting minder belemmerd bij het achteroverleunen.

Zitneigtechnieken

Met de zitneigverstelling kan de hoek van de zitting worden ingesteld. Zo kan het oppervlak naar voren aflopend ingesteld worden. Deze zitinclinatie zorgt ervoor dat het bekken niet naar achteren kantelt en dat er een grotere hoek tussen de bovenbenen en de romp ontstaat. Deze open houding gaat een voorovergebogen zithouding tegen. Dit zorgt voor extra ontlasting van de wervelkolom doordat er minder druk op één kant van de tussenwervelschijven komt te staan. Bovendien voorziet deze open hoek in een verbetering van de bloedsomloop in de benen. Deze instelmogelijkheid is voornamelijk handig bij werkplaatsen waar overwegend voorovergebogen wordt gewerkt (bijv. bij beeldschermwerkplekken).

Bij een onafhankelijke zitneigverstelling kan het zitoppervlak horizontaal of onder een helling (doorgaans -4º) worden gezet met een simpele draai aan de knop. Bij stoelen met een dynamische zitneigverstelling wordt de hoek automatisch aangepast aan de neerwaartse druk op het zitvlak van de bovenbenen en aan het lichaamsgewicht. Zo beweegt de zitting natuurlijker mee bij de verschillende zithoudingen. Het moedigt de gebruiker aan om vaker van positie te veranderen en stimuleert daarmee een meer gezondere actiever zitgedrag. Bovendien ontstaat er een continue balans tussen ondersteuning en afknelling van de benen. Een voorbeeld van een dynamische zitneigverstelling is de Smart Motion Technology op de Vintage-modellen van Interstuhl.

De FlexTech gaat voort op de klassieke zitneigverstelling en voorziet in een flexibele zitting in nog meer dimensies. Niet alleen de bewegingsvrijheid van de synchroontechniek en de zitneigverstelling worden vergroot, maar ook de zijdelingse rijkweidte wordt verruimd. De kantelingsvrijheid van de zitting is subtiel maar bevordert een actievere zithouding. Dit gebeurt door middel van microbewegingen in de de rompspieren en resulteren in een minder starre zithouding. Het effect is een verbeterde doorbloeding doorheen de romp, bekken en benen, een verhoogd suiker- en vetmetabolisme en versterkte rompspieren en een soepelere wervelkolom.

Smart Spring Technology

De Smart Spring Technology gooit nog een schep bovenop de dynamische zitneigverstelling en FlexTech. Dit innovatieve veerelement (enkel beschikbaar bij de Pure van Interstuhl) past zich automatisch aan elke beweging van de gebruiker aan. Door de Smart Spring zijn veel andere instellingen niet meer nodig. Je wordt niet alleen tijdens het achterover- (zoals bij de synchroontechniek) of vooroverleunen (zoals bij de zitneigverstelling) ondersteund. Ook andere achterwaartse, voorwaartse én zijdelingse bewegingen worden mogelijk gemaakt en zal de techniek bijvallen. Op deze manier wordt er een natuurlijke, actieve en dynamische zithouding ondersteund en gestimuleerd, terwijl de druk op het bekken en wervelkolom worden verlicht. Bovendien levert de dynamische mechaniek een continue contact met de rugleuning op. Dit alles tezamen laat de stoel aanvoelen als een verlengstuk van jouzelf. Het verschil met de FlexTech is dat het bij de Smart Spring om een flexibel frame doorheen de gehele stoel gaat. Deze levert de nodige ondersteuning zonder dat je bewegingsvrijheid wordt beperkt. De Smart-Spring vervangt en upgrade de synchroontechniek en de dynamische zitneig in zijn geheel.

Zitdiepteverstelling

Aan de hand van de zitdiepteverstelling kan het zitkussen naar achteren of naar voren geschoven worden. De zitting kan hierdoor afgestemd worden op de lengte van je bovenbenen. De instelmogelijkheid van de zitdiepte is belangrijk om twee redenen. Enerzijds moet je lichaamsgewicht gelijk verdeeld worden over een zo groot mogelijk oppervlak van zowel het kussen als je benen. Anderzijds mag de rand van de zitting niet de bloedsdoorstroming van je benen afknellen. Algemeen geldt de vuistregel: voor de afstemming van de optimale zitdiepte past er één gebalde vuist tussen je knieholte en de rand van de zitting. Er zijn meerde types zitdiepteverstellingen te onderscheiden:

De meestvoorkomende is de uitschuifbare zitdiepteverstelling – Deze zittingen worden vanaf de rugleuning naar voren geschoven. NPR-stoelen uitgevoerd met een extra ruim instelbare zitdiepte zijn voornamelijk handig voor mensen met langere benen.

De inschuifbare zitdiepteverstelling schuift onder de rugleuning door. Dit type voorkomt dat er in de volledig uitgeschoven positie een opening ontstaat tussen de rugleuning en de zitting. De meesten zullen de onstane opening niet opmerken, maar sommigen vinden deze techniek fijner zitten. Bovendien is met dit systeem de zitdiepte gemakkelijk in te korten en daarmee zeer geschikt voor mensen met kortere benen.

Tot slot is er de ‘ASTIV’ of uitrolbare zitdiepteverstelling. Hier wordt de zitting niet verplaatst maar kan het zitoppervlak zelf worden verlengd aan de hand van een geïntegreerde zitdiepteverstelling.

Zithoogteverstelling

Voor een optimale verdeling van je gewicht over het zitoppervlak en een ongehinderde doorbloeding naar de benen is de zithoogte ook van belang. De voeten horen volledig op de grond te kunnen rusten waarbij de knieen een hoek van 90º maken.

Mocht u een in hoogte verstelbaar bureau hebben, dan kunt u prima de zithoogteverstelling aan de lengte van uw onderbenen aanpassen.

Heeft u een bureau met een vaste hoogte dan raden we aan de ergonomische armleggers eerst in te stellen en vervolgens de zithoogte aan te passen, zodat de armleggers op gelijke hoogte met het bureau staan. Juist ingestelde armleggers zijn van een groter ergonomisch belang dan de exact juiste zithoogte. Mocht de zithoogte zodanig hoog komen dat de voeten boven de vloer uitkomen, dan adviseren wij een voetensteun zodat de benen niet bij de rand kunnen afknellen.

Lendensteun

De rugleuning en de lendensteun dienen je rug te ondersteunen zodat je niet in een voorovergebogen houding zitten gaat. De lendensteun dwingt geen holling van je rug af, maar volgt juist je natuurlijke s-curve. Zo voorkom je dat je voorovergebogen gaat zitten, en creëer je ook geen extra last op je tussenwervelschijven. Er zijn drie varianten te onderscheiden:

De vaste lendensteun is een voorgevormde bolling in de onderzijde van de rugleuning. In veel gevallen kan deze alsnog in hoogte worden ingesteld door de rugleuning in hoogte af te stemmen.

De in hoogte instelbare lendensteun kan afzonderlijk van de rugleuning worden ingesteld. Deze kan gemakkelijk worden verschoven en weer worden vastgezet middels een draaiknop of klikssyteem.

De in (hoogte en) diepte verstelbare lendensteun kan verfijnder inspelen op de natuurlijke holling en voor een optimale ondersteuning van het volledige rugoppervlak. Het instellen van de diepte kan op verschillende manieren. Enkele voorbeelden zijn: in 2 standen instelbaar, met een draaiknop traploos uitduwbaar of zelfs met luchtkussens oppompbaar zoals de AirPressure techniek van Interstuhl.

Armleuningen

Het belang van een armleuning wordt vaak onderschat. Nochtans zijn armsteunen belangrijk bij het voorkomen van pijn in de schouders en nek. Een belangrijke oorzaak van nekpijn en/of hoofdpijn is een aanhoudende spierspanning in de nek en/of schouders. Zo zijn het optrekken van de schouders en het omlaag forceren van de armen (naar het dichtsbijzijnde oppervlak) twee veelvoorkomende bronnen van nekklachten. Door de hoogte en breedte van de leggers juist in te stellen kan je je armen correct ondersteunen. Daarmee krijg je niet de neiging om je armen omlaag te dwingen of je schouders op te trekken.

Bij het uitkiezen van een ergonomische bureasutoel is het van belang om rekening te houden met het type armleuningen en zijn mogelijkheden. Zijn ze geschikt voor je brede of juist slanke postuur? En zit je graag dichter tegen het bureau, ook dan is de keuze van de armlegger zeker relevant.

Het aantal instelmogelijkheden van de armleuning wordt uitgedrukt in dimensies (D), lopende van 1D tot 4D. Zo kan een 1D armlegger enkel in de hoogte worden ingesteld, terwijl een 4D armlegger in hoogte, breedte en diepte aangepast kan worden. Daarbovenop is het opdek (het steunoppervlak) draaibaar voor extra afstemming op je houding en postuur.

NPR armleggers zijn in het bijzonder geschikt om dichter met je stoel tegen het bureaublad aan te kunnen zitten. Bovendien zijn deze zeer goed in te stellen op elk gestalte maar blinken ze echt uit in de afstemming aan een slank postuur.

Hoofdsteun

Een hoofdsteun kan de gebruiker van de nodige steun voorzien tijdens het (ver) achteroverleunen. Door de ondersteuning worden de nekspieren minder belast en ervaar je minder beperking op de ademhaling. Bij een rechtopzittende positie heeft een hoofdsteun geen grote meerwaarde, in tegenstelling wat soms helaas wel beweerd wordt. Leun je geregeld achterover dan kan een hoofdsteun zeker extra comfort bieden. Voornamelijk met een verstelbare (in hoogte en/of diepte) hoofdsteun kun je de nodige comfort aanwenden.

Gerelateerde artikels

Bedieningselement zit-sta bureau WorkPro

Het intuitieve bedieningspaneel van de WorkPro is ontworpen om uw werk te vergemakkelijken en gedurende de gehele werkdag actief te blijven. Leer hoe u het gebruikt, hoe u uw eigen favoriete zit-sta posities opslaat, hoe u de min en max hoogte van het bureau vergrendeld en zoveel meer. Heeft u

Lees verder »

Bedieningselement zit-sta bureau WorkPro Executive

Het intuitieve bedieningspaneel van de WorkPro is ontworpen om uw werk te vergemakkelijken en gedurende de gehele werkdag actief te blijven. Leer hoe u het gebruikt, hoe u uw eigen favoriete zit-sta posities opslaat, hoe u de min en max hoogte van het bureau vergrendeld en zoveel meer. Heeft u

Lees verder »
Geen artikels meer om weer te geven
Checkmark Close Warning Close