Categoriën

Inhoud

5 tips voor kiezen beste bureaustoel voor zware mensen

Ergonomische bureaustoelen zijn ontworpen om de gebruiker zo goed mogelijk te ondersteunen en tegelijk zo min mogelijk te belemmeren in zijn of haar dagelijkse werkzaamheden. Als je wat zwaarder, groter of breder bent wil je op zijn minst dezelfde comfort en ondersteuning hebben, maar wel toegespitst op jouw noden. Een actieve maar comfortabele zithouding voor iedereen met elk z’n eigen afmetingen vereist dus altijd maatwerk. Er zijn veel ergonomische bureaustoelen met een scala aan instelmogelijkheden beschikbaar. Je stelt je ongetwijfeld de vraag welke instellingen dan optimaal zijn voor mensen met een maatje meer. De beste ergonomische bureaustoel vinden is niet voor iedereen even simpel, bij Sioen Office snappen we dat. Daarom hebben wij speciaal voor jou deze keuzegids: 5 handige tips met waar je op moet letten bij het zoeken van de juiste ergonomische bureaustoel voor jou en jouw postuur*.

1. De zitting en het onderstel

De meeste ergonomische bureaustoelen hebben een draagvermogen tot 120kg. Het gaat in de meeste gevallen om de maximaal mogelijke belasting op het onderstel van de zitting en voornamelijk de gasveer. Zogenoemde XL-stoelen zijn beter voorzien op het dragen van een hoger gewicht middels een meer solide onderstel en een sterkere en robuustere gasveer. Er zijn stoelen op de markt die tot 140 kg en tot 200 kg kunnen weerstaan. Zwaardere personen hebben vaak ook de behoefte aan een hogere zithoogte omdat ze niet alleen in de breedte, maar ook in de lengte groter dan gemiddeld zijn. Daarom hebben deze bureaustoelen vaak (de mogelijkheid tot) een ruimere hoogtebereik. We adviseren om goed na te gaan welke zithoogte je zelf nodig hebt. Een veelvoorkomende klacht bij zwaardere mensen zijn pijnlijke en opgezwollen benen. De afgeronde rand van een ergonomische bureaustoel gaat het afknellen van de bloeddoorstroming tegen. Bij XL-stoelen is er veelal een zachtere en rondere rand voorzien omwille de extra belasting op het uiteinde van de zitting, om zo de bloedsdoorstroming niet de verhinderen. Let bij het uitzoeken van een bureaustoel op de mogelijkheid om de zitting in diepte in te kunnen stellen. Wens je extra bevordering van de circulatie naar de benen, dan adviseren wij een stoel met een zitneigmechanisme.

2. De armleggers

Degelijke armleuningen zijn onontbeerlijk voor zwaardere mensen. Ten eerste omdat men bij het opstaan vaak de neiging heeft om zichzelf op te drukken aan de armsteun. Daarom zijn de armleuningen van een XL-stoel extra verstevigd, zodat ze niet gemakkelijk bezwijken. Ten tweede zijn de armsteunen belangrijk bij het voorkomen van pijn in je schouders en nek. Het optrekken van de schouders en het omlaag forceren van de armen (naar het dichtsbijzijnde oppervlak) zijn namelijk twee veelvoorkomende oorzaken van nekklachten. Afhankelijk van je postuur kan je bij een ergonomische bureaustoel je armleuning in de breedte instellen. Bij een XL-stoel is de zitting zelf al breder en kunnen de armleuningen wijder ingesteld worden om voldoende ruimte in de zij te creëeren. Er zijn veel bureaustoelen in ons assortiment (inclusief XL-stoelen) waarbij je zelf kunt kiezen uit een aantal type armleggers. In dit geval raden we sterk aan om voor armleggers te kiezen die ook in breedte instelbaar zijn.

3. De rugleuning

Goede ondersteuning van de (onder)rug is dikwijls lastig te vinden. Zeker voor lange mensen is een standaard rugleuning niet afdoende. Vaak zijn zwaardere mensen ook langer dan gemiddeld, u herkent dit probleem allicht wel. Bovendien hebben mensen met een hoger gewicht doorgaans ook meer ondersteuning in de onderrug nodig. Een lendensteun ondersteunt de rug zodanig dat je niet in een voorovergebogen houding gaat zitten. Misschien merk je dat je zelf ook last krijgt van je onderrug of heb je ook de neiging voorovergebogen op je bureau te leunen? Wij adviseren dan zeker om voor een ergonomische bureaustoel met een in diepte verstelbare lendensteun te gaan. De diepteverstelling zorgt ervoor dat de lendensteun beter aan de natuurlijke holling van je rug kunt afstemmen voor een betere ondersteuning.

4. Materialen van de bureaustoel

Bij zwaardere mensen komt zowel op de zitting als op de bovenbenen extra druk te staan. Het nut van een meer afgeronde stoelrand hebben we hierboven reeds besproken. Als je veel en lang zit is het absoluut interessant om een stoel uit te kiezen met comfortkussens. Deze kussens voorzien in een extra dikke schuimlaag in de zitting van de bureaustoel. Dit maakt dat de zitting beter bestand is tegen het landurig indrukken, veerkrachtiger is en bovendien ook aangenamer aan de benen voelt. Ook zijn XL-bureaustoelen in de meeste gevallen bekleed met een slijtvastere stofgroep. Ben jij iemand die het snel warm heeft en moeite die warmte kwijt kan? Dan is het aangeraden om te kijken naar een bureaustoel met een meer ademende rugbekleding.

5. Wisselwerken

Naast de termen ’thuiswerken’ en ‘flexwerken’ is het begrip ‘wisselwerken’ de afgelopen periode ook populair geworden. De voortschrijdende inzichten over een statische zithouding heeft heel wat interessante veranderingen in de ergonomiewereld teweeggebracht. Ergonomie-experts zijn het erover eens: vervang het zitten niet door staan, want afwisseling doet leven. Onderbreking en afwisseling van je zit-en-sta-gedrag levert de grootste gezondheidswinst! Bedrijfsartsen raden de zogenaamde “ergonomie-formule” aan: 50% van de werkuren op kantoor zouden zittend, 25% staand en de rest van de tijd in beweging doorgebracht moeten worden. Hier komt een zit-sta bureau om de hoek kijken. De investering in een ergonomisch bureau is het overwegen waard gezien de toegevoegde waarde aan je gezondheid, ongeacht je gewicht!

Graag persoonlijk advies?

Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van de bureaustoel die echt bij jou past? Sioen Office staat je graag bij!
In onze showroom tref je een ruim assortiment ergonomische bureaustoelen aan. Bovendien is er altijd een ergonomie-expert aanwezig die je kan begeleiden bij het vinden van de juiste stoel.

 

*Opgelet: Deze keuzegids dient enkel als algemene informatie en is geen persoonlijk medisch advies.
Meer hierover vind je in onze medische disclaimer.

Gerelateerde artikels

Bedieningselement zit-sta bureau WorkPro

Het intuitieve bedieningspaneel van de WorkPro is ontworpen om uw werk te vergemakkelijken en gedurende de gehele werkdag actief te blijven. Leer hoe u het gebruikt, hoe u uw eigen favoriete zit-sta posities opslaat, hoe u de min en max hoogte van het bureau vergrendeld en zoveel meer. Heeft u

Lees verder »

Bedieningselement zit-sta bureau WorkPro Executive

Het intuitieve bedieningspaneel van de WorkPro is ontworpen om uw werk te vergemakkelijken en gedurende de gehele werkdag actief te blijven. Leer hoe u het gebruikt, hoe u uw eigen favoriete zit-sta posities opslaat, hoe u de min en max hoogte van het bureau vergrendeld en zoveel meer. Heeft u

Lees verder »
Geen artikels meer om weer te geven
Checkmark Close Warning Close